Неовлашћена потрошња у Електро Добоју

Од кад је свијета и вијека људи су се дијелили на добре и лоше, часне и покварене, поштене и оне мање поштене. Такву подјелу можемо примјенити и када је у питању употреба и кориштење електричне енергије. Добри, поштени људи ће све ствари у свом животу радити и посматрати на такав начин па тако и електричну енергију коју им електроенергетски систем обезбјеђује. Потрошњу и плаћање електричне енергије сврствају у своје редовне финансијске обавезе које измирују на мјесечном нивоу без помишљања да ту обавезу не требају или не морају да плаћају. Као што је човјек обавезан платити хљеб који у продавници узме тако је исто обавезан платити и електричну енергију коју узме тј. потроши. Међутим, друга група људи, они мање поштени и часни, не размишљају на тај начин. Предузимањем различитих „марифетлука“ они покушавају да своју потрошњу сакрију, односно да прикажу потрошњу која не одговара стварној потрошњи. Ту долази до проблема за дистрибутера али и за несавјесног купца. Проблем за дистрибутера се огледа у томе што се његови дистрибутивни губици( губици се дијеле комерцијане и техничке) повећавају, обзиром да је неовлашћена потрошња једна од категорија комерцијалних губитака. С друге стране, оно чега можда у том тренутку несавјесни купац није у потпуности свјестан јесте то да ће он имати проблем са законом. И то са кривичним законом, обзиром да због таквог поступања улази на терен кривичне одговорности. Члан 225. Кривичног законика РС дефинише кривично дјело крађа енергије на начин да се под извршиоцем овог кривичног дјела сматра свако ко супротно важећим прописима прикључи енергетске објекте, уређаје или инсталације на енергетску мрежу, без издате сагласности и закљученог уговора о прикључењу, или ко изврши неовлашћено прикључење на мрежу након извршене обуставе испоруке електричне енергије, када техничко изведено стање омогућава коришћење електричне енергије без мјерног уређаја, мимо мјерног уређаја или преко мјерног уређаја на којем је онемогућено правилно мјерење, ко изврши скидање или оштећење пломбе оператора дистрибутивног система са мјерног уређаја или ко користи електричну енергију преко неовлашћено замијењеног мјерног уређаја или ко другима омогући прикључење објеката, уређаја и инсталација преко својих објеката, уређаја и инсталација или онемогући овлашћеним лицима оператора дистрибутивног система безбједан, потпун и неометан приступ мјерним уређајима и инсталацијама, као и мјесту прикључка и мјерења ради очитавања, провјере исправности, отклањања кварова, замјене, одржавања и контроле исправности мјерних и других уређаја са мјерним ормарима, уређења мјерног мјеста и обуставе испоруке енергије, те да ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до три године и новчаном казном.
Један од метода откривања неовлашћене потрошње којим се руководи Електро Добој јесте између осталог континуирано праћење дитрибутивних губитака на мјесечном нивоу. Континуираним праћењем губитака врши се лоцирање трафоподручја са повећаним губицима. Трафоподручја која имају највеће губитке постају предмет ванредне контроле, те се на мјерна мјеста и прикључне водове постављају контролна мјерења на нисконапонским излазима и врши очитање. Послије извјесног времена врши се контролно очитање, анализирају подаци и установљавају нисконапонски излази који проузрокују губитке. Након тога се врши детаљна контрола свих магистралних и прикључних водова и мјерних мјеста на излазима на којима су лоцирани губици. Оваквим начином контроле ће се установити или неовлашћена потрошња или технички квар који је проузроковао губитке на контролисаном НН воду, након чега се приступа отклањању истих. У случају да је неовлашћена потрошња у питању, поступа се по Правилнику о утврђивању и документовању неовлашћене потрошње. У складу са наведеним Правилником прави се записник о неовлашћеној потрошњи у који се уписују сви битни елементи за обрачун неовлаштено утрошене електричне енергије те се исти уручује купцу.
Други, не тако чест, метод утврђивања неовлашћене потрошње јесте анонимна пријава од стране грађана. По запримљеној пријави радници излазе на терен како би се извршила провјера тачности достављене информације те предузели даљи кораци у случају евенуталне неовлашћене потрошње.
Поред наведеног, развојем технолигије у електроенергетској области, омогућено је да се и другим методама открије неовлаштено кориштење електричне енергије као што су одређени технички уређаји итд.
Концепт рада који је управа Предузећа током година успоставила допринио је томе да су резултати из године у годину били све позитивнији у погледу смањења неовлашћене потрошње. Такође, Правилником о поступку утврђивања и документовања неовлашћене потрошње електричне енергије дате су смјернице за рад приликом прикупљања потребних доказа, сачињавања прописаних записника, обрачуна, фактурисања и наплате по фактурама. Наведеном методом контроле мјерних мјеста и праћењем потрошње електричне енергије крађа електричне енергије сведена је на минимум. Тако је на примјер за период од маја 2021. године до априла 2022. године утврђено 8 случајева неовлаштене потрошње, што је показатељ да мјере које се предузимају у циљу откривања крађе дају позитивне резултате ако се узме у обзир да ово предузеће има око 100 000 потрошача и да обухвата поред територије Града Добоја и општину Теслић, Шамац, Модричу, Дервенту, Брод, Петрово и Станаре. Такође, треба напоменути да је и проценат наплате неовлашћене потрошње на високом нивоу, односно преко 80%, чиме се за већину случајева избјегава упуштање у судски поступак и подношење тужбе против лица ради наплате дуга за неовлашћену потрошњу. Наравно, обзиром да се ради о кривичном дјелу за које се учинилац гони по службеној дужности, измирење дуга према дистрибутивном предузећу не ослобађа их кривичне одговорности.
Битно је на крају напоменути да наведени позитивни резултати нису остварни преко ноћи већ су резултат дугогодишњег континуираног и упорног рада, те одговорног руковођења предузећем по чему је Електро Добој био препознатљив годинама како на нивоу Републике Српске тако и у цијелом региону.